Saya Tidak Akan Takut Kepada Kejahatan.

Saya amat menghargai peluang ini untuk membicarakan dengan rakyat Malaysia yang dihormati mengenai pencalonan saya sebagai presiden Amerika Syarikat. Ini adalah saat yang amat penting dalam sejarah, dan negara kami harus mempelajari dari Malaysia ketika kita berjuang untuk membangunkan semula dan mewujudkan pemerintahan yang fokus kepada masyarakat dan yang tidak hanya menghormati bangsa-bangsa di dunia, tetapi juga menghormati kepelbagaian dalam sempadan kita sendiri.

Malaysia adalah contoh negara yang menghormati kepelbagaian dan telah mewujudkan perpaduan yang sejati daripada pelbagai golongan etnik. Dasar dan kebiasaan sikap anda memberi inspirasi kepada saya sebagai calon dan saya berharap dapat menghantar rakyat Amerika untuk belajar dari pencapaian anda di Malaysia.

Malaysia juga telah memelihara biodiversiti untuk Bumi kita yang berharga dengan cara yang menakjubkan. Ini bermaksud bahawa bukan sahaja kepelbagaian budaya Malaysia adalah harta untuk Bumi, kepelbagaian haiwan dan tumbuhan di tanah terhormat anda sangat bernilai bagi kami. Kami berharap agar Amerika Syarikat dapat mempelajari cara menghormati alam semula jadi dari anda.

Amerika Syarikat akan memandang serius terhadap Asia Tenggara, dan khususnya Malaysia di masa hadapan dan menjalinkan hubungan di peringkat atasan, dan juga antara rakyat biasa. Kami mahu pelajar sekolah rendah kami belajar bersama pelajar sekolah rendah anda. Kami mahu kerajaan tempatan kami mengadakan hubungan rapat dengan kerajaan tempatan anda.

Kami akan bekerjasama dalam diplomasi dan keselamatan, tetapi kami akan mengakhiri dominasi perbahasan oleh bank pelaburan dan pengeluar senjata. Mulai sekarang, perbicaraan akan dilaksanakan antara rakyat kami.

Saya mengumumkan hasrat saya untuk mencalonkan diri sebagai Presiden pada bulan Februari (2020). Saya telah memberikan ucapan, bertemu dengan rakyat Amerika, terutamanya mereka yang menderita akibat kerosakan moral yang mendalam di negara kami. Dengan input mereka, dengan pertolongan mereka, saya telah mula merencanakan sesuatu kearah positif untuk Amerika Syarikat, masa hadapan yang di mana kita menjauhkan diri dari budaya penggunaan, pengekstrakan dan perang tanpa henti yang merbahaya yang telah menjangkiti negara seperti virus yang mengerikan dan itu telah diperkuat oleh parasit berbahaya.

 

Sebilangan diantara lulusan Yale dan Harvard yang pernah saya berhubung, orang-orang yang menjadi rakan sebaya saya ketika memulakan kariernya, malah ingin bertanya sama ada “calon” yang lain layak untuk menjadi presiden, atau adakah pilihan raya ini, atau yang terakhirnya, diberikan manipulasi pengundian yang ekstensif dan laporan yang bertentangan mengenai isu-isu tersebut, layak dipanggil pilihan raya. Mereka hanya menolak usaha saya.

Tetapi orang-orang yang bekerja dengan siapa saya temui, dengan siapa saya bekerja, memahami apa yang saya katakan. Mereka tahu bahawa saya menganggur sejak Januari, dipaksa keluar dari rumah saya, dan bahawa isteri saya jatuh sakit kerana trauma yang mengakibatkan daripada percubaan menjaga keluarga kami bersama. Saya tahu apa yang mereka bicarakan kerana saya telah mengalaminya.

Sekiranya kita tidak mempunyai pilihan raya di mana seseorang seperti saya dapat menjadi calon, dapat memiliki peluang untuk meliputi media, maka kita tidak mengadakan pilihan raya, tetapi melainkan mengadakan sesuatu yang amat memalukan.

——————————————–

 

Emanuel Pastreich telah muncul setelah selama dua dekad terakhir sebagai suara utama untuk dasar Amerika yang rasional dalam diplomasi dan keselamatan dengan fokus utama pada keruntuhan iklim dan biodiversiti, kesan bencana besar teknologi baru terhadap masyarakat, kepekatan kekayaan eksponensial, dan perlumbaan senjata global.

Pastreich berusaha untuk mencipta semula tradisi internasionalisme yang diterapkan Franklin D. Roosevelt dan Adlai Stevenson dalam tulisan dan ucapannya.

Dia menuntut agar trilion wang yang diberikan kepada syarikat-syarikat sejak tahun lalu dikembalikan, konglomerat seperti Amazon dan Facebook dijalankan sebagai koperasi yang dikawal selia, dan aset syarikat-syarikat bahan bakar fosil disita segera dan pemilik dan pentadbir mereka dikenakan tindakan jenayah menampilkan maklumat palsu kepada pemerintah dan rakyat mengenai perubahan iklim.

 

 

Pakar Asia yang fasih berbahasa Korea, Jepun dan Cina, Pastreich telah memulakan kerjayanya sebagai profesor di University of Illinois, Urbana-Champaign pada tahun 1998. Beliau kini berkhidmat sebagai presiden di Asia Institute, sebuah kumpulan pemikir yang memfokuskan pada diplomasi, keselamatan dan teknologi yang berada di Washington DC, Seoul, Tokyo dan Hanoi.